Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

Bazsalikom az étlapon

Bazsalikom az étlapon

A bazsalikomfélék kb. 60 fajtát foglalnak magukba, amelyek mindegyike az ajakosvirágúak csoportjába tartozik. Néhányukat világszerte termesztik, közülük a legismertebb a Közép-Európában fűszernövényként használt és kedvelt bazsalikom (Ocimum basilicum). A növény neve görög eredetű, jelentése „királyi” (basilikos).

Az egyéves, bokros növény ma már sok helyen cserépben is kapható, júniustól szeptemberig virágzik. Napfényt és meleget igényel. Ahhoz, hogy elősegítsük a növekedését, érdemes a virágbimbókat rendszeresen lecsipkedni. Sokféle fajta kapható, ezek a levél színében, aromájukban és a termő növény méretében különböznek egymástól.
A bazsalikom enyhén borsra emlékeztető, jellegzetesen fűszeres, kicsit édeskés zamatú. A friss levelek íze a legjobb. Aromáját leginkább jégkockába fagyasztva vagy olívaolajjal leöntve őrzi meg. Szárítás hatására érezhetően veszít ízéből és illatából, utóbbi ekkor enyhén a mentára emlékeztet.
A francia, az olasz és a délkelet-ázsiai konyhában a bazsalikom ősidők óta fontos szerepet játszik. Talán a legismertebb a bazsalikomos pesto, amely 2 evőkanál fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma, 75 ml olívaolaj, 50 g bazsalikom, valamint 30 g parmezán sajt összeturmixolásával készül, és főtt tészták ízesítésére szolgál. A bazsalikom különösen jól harmonizál a paradicsommal, legyen szó főtt ételekről vagy hideg salátákról. Azonban a padlizsánhoz is kiválóan illik a bazsalikom mennyei illata, íze. Gyakran fűszereznek vele szószokat, leveseket, salátát, szárnyasokat és darált húsból készült ételeket. Legjobb, ha frissen és nyersen alkalmazzuk, és a főtt, sült ételekbe csak röviddel elkészültük előtt tesszük bele. Rozmaringgal és borsikafűvel kombinálva csodálatos ízharmóniát érhetünk el.
A legtöbb bazsalikomfajta levele 0,3-1,5 százalék olajat tartalmaz. Az illóolajok adják a növény ízét, illatát, egyúttal fertőtlenítő hatásúak, elősegítik az emésztést és görcsoldók. A bazsalikom olaja igazoltan fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését, így közvetve gyulladásgátló hatású.

Uborkás bazsalikomos shake

Hozzávalók 2 személyre: 125 g salátauborka, 1 csokor bazsalikom, 1/2 liter író, tengeri só, őrölt bors.
Elkészítése: Az uborkát lemossuk, és apró kockákra vágjuk. A bazsalikomot is leöblítjük, a leveleket lecsipkedjük a szárakról, majd nagyon apróra metéljük. Az uborkát, a bazsalikomleveleket és az írót mixerrel alaposan pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd poharakba öntjük. Díszítésként hosszában felvágott uborkaszeleteket tűzünk egy hurkapálcára, majd ezt a pohárba állítjuk.

Bazsalikomos krémleves

Hozzávalók 3 személyre: 1 szál újhagyma, 1 evőkanál napraforgómag, 2 evőkanál olívaolaj, 40 g tönkölybúzaliszt, 1 liter zöldségleves (zöldségalaplé), 2 csokor bazsalikom, 10 dkg koktélparadicsom, 2 tojássárgája, 20 dkg tejföl, tengeri só, őrölt bors, nyers nádcukor. 75g parmezán sajt.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. A napraforgómagot zsiradék nélkül egy serpenyőben megpörköljük. A hagymát egy fazékban kevés olajon felforrósítjuk, megszórjuk a liszttel, és az egészet aranybarnára pirítjuk. Folyamatosan keverve hozzáöntjük a zöldséglevest. Kis lángon 10 percig főzzük. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük. A paradicsomokat félbe vagy négyfelé vágjuk. A tojássárgákat simára keverjük a tejfölben. A bazsalikomleveleket a levesbe szórjuk, és röviden felfőzzük. Ezután a levest botmixerrel pürésítjük, majd ismét felfőzzük. A fazekat levesszük a tűzről, és a tojásos tejfölt elkeverjük benne. Ekkor a levesnek már nem szabad főnie. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A parmezánból zöldséghámozóval hajszálvékony forgácsokat vágunk. A levest tányérokba merjük, majd pirított napraforgómaggal, a paradicsommal, néhány bazsalikomlevéllel és a parmezánforgácsokkal díszítve tálaljuk.

Bazsalikomos nokedli

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg főzni való (lisztesre fövő) burgonya, 8 dkg lecsöpögtetett, szitán áttört túró, vagy inkább krémtúró, 6 dkg tönkölyliszt, 2 tojássárgája, tengeri só, őrölt bors, szerecsendió, 1 csokor bazsalikom, 1-1 db piros és sárga húsú paprika, 1 kis cukkini, 1 kis padlizsán, 2 kisebb, kockára vágott lila hagyma vagy más, nem csípős fajta hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj.
Elkészítése: A burgonyát puhára főzzük, meghámozzuk, és hagyjuk kissé lehűlni. A krémtúrót, a lisztet, a tojássárgáját, a fűszereket és a finomra aprított bazsalikomlevelet hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal az egészből tésztát gyúrunk. Lefedve legalább 2 órán át hűvös helyen pihentetjük. A paprikát, a cukkinit és a padlizsánt nagyobb darabokra vágjuk, és a kockára vágott hagymával és a szétzúzott fokhagymagerezddel együtt az olívaolajban fedő nélkül pároljuk. A paradicsomot nagy darabokba vágjuk, a zöldségekhez adjuk, az egészet fűszerezzük és kis lángon fedő alatt kb. 15 percig tovább pároljuk. Ha a zöldség nem enged elegendő levet, öntsünk hozzá kevés zöldséglevest. A nyers burgonyás tésztát liszttel meghintett felületen sodorjuk hengerré, amelyből kis nokedliket szaggatunk. A nokedliket forrásban lévő sós vízben kifőzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kivesszük őket a vízből, majd jeges vízbe dobva azonnal lehűtjük, hogy a bazsalikom megtartsa szép zöld színét. A vizet itassuk le a nokedlikról, majd kevés vajon serpenyőben rövid ideig süssük. A párolt zöldségraguval körítve tálaljuk, és frissen reszelt parmezánt adjunk hozzá.

Extra recept: Nyári carpaccio

Hozzávalók 4 személyre: 1 retek, 1 uborka, 20 dkg füstölt lazac, 15 dkg natúr joghurt, 2 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál reszelt torma, tengeri só, őrölt bors, 2 evőkanál apróra vágott kapor.
Elkészítése: A retket mossuk meg, majd hámozzuk meg. Az uborkát mossuk meg. Mindkét zöldséget hajszálvékonyra gyaluljuk le, majd a szeleteket a négy tányéron legyezőszerűen rendezzük el, majd sózzuk, borsozzuk őket. A lazacot 2 cm széles csíkokra szeleteljük, és rendezzük el a zöldségágyon. A joghurtot keverjük össze a citromlével és a reszelt tormával, sózzuk, borsozzuk. A dresszinget csurgassuk a lazacra és a zöldségre. 2 evőkanál kaporra szórjuk meg.
– vági – (www.tgy-magazin.hu)

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s