Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

Te megmérgeznéd azt, akit szeretsz?

Múlt héten találkoztam egy mérgezési tüneteket mutató kutyával. Gazdája Cataflam-ot adott az ebnek, mert úgy érezte, hogy lázas a kutyus. Harmadnapra szegény pára az égi vadászmezőkön kergette a cicákat.

Szeretném, ha minél kevesebb ilyen eset fordulna elő. Tegyünk érte!

Van jó néhány olyan anyag /vegyszer, növény, gyógyszer, élelmiszer !!/ amely súlyos, olykor halálos kimenetelű mérgezést okozhat állatainknak, cicának és kutyának egyaránt.fagyálló mérgezés kutya macska

A teljesség igénye nélkül sorolom fel ezek közül a leggyakrabban előforduló mérgezési forrásokat:

egér-, patkányméreg

növényvédő szerek

rovarirtó szerek

csigaméreg

etilén-glykol /fagyálló/

alkáli elem /gombelem/

liliom

iszik a cica

 

borostyán

leander

mikulásvirág

páfrány

Aszpirin/Kalmopyrin

Paracetamol

Torecan tabl

Cataflam/Diclofenac

szőlő és mazsola

csokoládé!

rágógumi! stb.

Tudj róluk és ne engedd meg az állatoknak, hogy hozzájuthassanak ezekhez!

(Forrás dr. Szabó /House/ Zoltán)

mérgezés kutya macska

One response

 1. fagyálló mérgezés kutya macska
  A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak leggyakoribb mérgezése a cicák és kutyák között a fagyálló folyadék okozta mérgezés.

  A fagyállót a benne található etilénglikol teszi veszélyessé. Késő ősztől tavaszig találkozhatnak háziállataink a kint felejtett maradékkal, de ugyanezen anyag megtalálható egyes festékekben, tintákban, vagy fékfolyadékban is. Elsősorban a macska és a kutya van kitéve a legnagyobb veszélynek, de egyéb állatfajok (például nyulak, baromfik) esetében is feljegyeztek már ilyen eseteket. Az etilénglikolt az édes íze miatt fogyasztják szívesen kedvenc állataink. Az esetek többségében természetesen nem szándékosság, csak meggondolatlanság áll a háttérben.

  A szájon át felvett etilénglikol a májban és a vesében metabolizálódik az etilalkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével. A lebomlás köztes termékei mérgezőek és nagy mértékben károsítják a tüdőt, a szívet és a vesét. A macskák kifejezetten érzékenyek az etilénglikol iránt, akár egy kiürült flakonban visszamaradó, vagy az autóból kicsöpögő néhány csepp is elegendő lehet ahhoz, hogy a cica azt elfogyasztva elpusztuljon.
  iszik a cica
  Az etilénglikol az alkoholokra jellemző bódító hatást fejt ki, az első tünetek a részeg ember aldehides fázisához hasonlóak, a kedvenc állatoknál is a mozgás összerendezetlensége, dülöngélés, tudatzavar, hányás, gyengeség, görcsök is előfordulnak. Gyakran a (elsősorban a hátulsó) végtagok lebénulnak.

  Ezek a tünetek nagyon gyorsan, a méreg felvételét követően fél-hat órán belül jelentkezhetnek. Ezt követően 24-36 órán belül már jelentkezik a súlyos anyagcserezavar, a vese,- és az agy károsodására utaló rángógörcsök. A vesék működése súlyosan károsodik, a vizelet mennyisége csökken, esetleg teljesen meg is szűnik a vizeletürítés.

  Ha észreveszi,hogy kutyája vagy macskája fagyálló folyadékot nyalt be, vagy ha a fent említett tünetegyüttest tapasztalja haladéktalanul forduljon állatorvoshoz segítségért. Elsősegélyként tömény szeszesital itatása (állatorvossal való egyeztetés után!) segíthet, mivel az alkoholt és az etilénglikolt ugyanaz az enzim bontja a szervezetben, és ilyenkor az alkohol valóban „orvosság”.
  A fagyállómérgezést szenvedett cicák és kutyák gyógykezelését mielőbb meg kell kezdeni, mert a gyógykezelés kimenetelét az időintervallum nagyban befolyásolja. Ennek ellenére a prognózisa gyakran rossz ennek a mérgezésnek, még az idejében elkezdett gondos kezelés mellett is.

  http://jozsavet.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1170917

  2012, július 30. - 22:21

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s