Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu előtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.

A kormány módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák.

Egyes változások már augusztustól, a többség szeptembertől lesz érvényes. A várakozási tilalom már augusztusban enyhül, vagyis szabadon parkolhatnak az autósok az út menti ingatlan kapubejárójában, ha a parkolásra az ingatlan tulajdonosa áldását adta. Szeptembertől tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Ez a módosítás a sebességellenőrzés kivédésére alkalmas lézerblokkolók további terjedését igyekszik megakadályozni, de a KRESZ új változata az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását nem tiltja.

Őt ezután is el fogják meszelni a rendőrök...

Őt ezután is el fogják meszelni a rendőrök…

Egyetlen pozitívum Egyedül a várakozási tilalom enyhülését tartja igazán pozitívnak Gombkötő Ferenc, a Gombimotor Vezetéstechnikai Tréning vezetője. – Néhány közterület-felügyelő hajlamos volt azt is megbüntetni, aki saját ingatlana előtt parkolt. Az új szabállyal ez remélhetőleg megszűnik – mondta. Megtudtuk: a lézerblokkolókat egy joghézag miatt nem tiltotta semmi, az autópályán eddig is arrébb kellett húzódni. – Arra, hogy a kerékpárosok ezentúl ihatnak, egész egyszerűen nem találok szavakat – mondta az oktató.

Szintén szeptembertől érvényes az a szabály, hogy két- vagy többsávos autópályán és autóúton torlódás esetén a legbelső sávban balra, a többi sávban pedig szorosan jobbra kell húzódni. Baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. A jövőben nem büntetik az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetőjét, azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért.

A KRESZ módosulása a kerékpárosokat is érinti. Már nincs zéró tolerancia az alkoholfogyasztás tekintetében, kivéve a főútvonalakon. A rendelet nyomán a kerékpárosok alkoholos, de nem ittas állapotban vezethetik járművüket – egy pohár sör vagy bor beleférhet. A világítás ezentúl lehet a kerékpároson, sisakon, táska csatján is. A láthatósági mellény, fényvisszaverős ruházat továbbra is csak éjszaka, rossz látási viszonyok közt, csak lakott területen kívül kötelező.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s