Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

A psyllium (bolhafű), mint egy egyszerű csodanövény

Mikor elmentem begyűjteni a hozzávalókat a diétámhoz, a patikus nő ajánlott még egy fajta növényt, ami a bélrendszert nagyon jól tisztítja.

Életemben akkor hallottam először a psylliumról. Persze, akármit nem lehet az én torkomon lenyomni, kutatni kezdtem a csodabogár után.

Mielőtt még belevágnék a leírásba, tudni kell, hogy nem gyógyszeripari termék! Nem kémiai folyamatok útján lett előállítva. Ez csak egyszerűen terem Indiában és Iránban. Igénytelen növény, a mediterrán éghajlatot szereti.

Más néven útifű vagy bolhafű (psylla = bolha /görögül).

Az útifű napjaink legnépszerűbb étkezési rostja, és bár leginkább arról ismert, hogy tisztán tartja a légutakat (és hogy csökkenti a székrekedést), kimutatták, hogy elősegíti a testsúlycsökkenést, méregtelenítést, általános emésztési zavarok kezelését, javítja az általános egészségi állapotot és a betegségek elleni harcban is potenciális segítséget nyújt.

Azoknak a személyek számára, akik detoxikálni (méregteleníteni) szeretnék testüket, érdekes lehet a bolhafű rost, mivel javítja a béltraktus egészségét, ami többletenergiát, jobb tápanyagfelszívódást, és jobb egészségi állapotot eredményez, megszabadítva minket a raktározott mérgektől, és a gázoktól ill. a felfúvódástól.

Szintén előnyös lehet súlyvesztés szempontjából. Néhány tudós szerint, ha az alany egyszerűen extra rosttal (ami a psylliumban megtalálható) egészíti ki diétáját, az egészséges súlyvesztésre való képesség szignifikánsan növekszik.

Itt egy-két leírás a szervezetben való tevékenységéről

Teltségérzetet okoz, így akadályozva meg a túlevést;
Csökkenti a magas vércukorszintet, és segíti a glükóztoleranciát;
Méregteleníti a szervezetet azzal, hogy kimossa a toxikus anyagokat az emésztőrendszerből;
Segít eltávolítani a koleszterolt és a triglicerideket, így csökkentve a vérben e káros anyagok szintjét;

Egy pár betegség, amiben jó hasznát vehetjük:

Atherosclerosis,
Herpesz,
Magas vércukorszint,
Irritációs bélszindróma (emésztőrendszeri rendellenesség),
Székrekedés,
Diabétesz (azonban a glükózszintben komplikációkat okozhat),
Szívelégtelenség,
Elhízás,
Hasmenés

Az psyllium gazdag rostokban, és egy mucilage nevű anyagban. Alapesetben, mikor az útifüvet vízzel keverik, saját súlyának 8-14 szeresére dagad, és zselatinszerű anyagot alkot, mely segít hidratált állapotban tartani az emésztőrendszert. Ez azt jelenti, hogy ami „kijön”, az lágyabb és könnyebben jut végig a bélrendszeren. Mindemellett azt a reflexet is stimulálja, ami a belek számára szükséges ahhoz, hogy kiürüljenek.

Az emésztő rendszer „felügyelőjeként” a bolhafű segít enyhíteni a nem fertőzés eredetű hasmenést azzal, hogy besűríti az ürüléket.

Talán arra gondolsz, miért is akarnád hidratálni az emésztőrendszeredet? Nos, azon kívül, hogy ez segít a béltraktusnak, hogy szabadon haladjon át rajta minden, és hogy a rossz közérzet mondjuk úgy, amikor „minden megreked”, ezáltal kikerülhető, a bolhafű a jelek szerint kitakarítja az emésztőrendszert, és eltávolítja a nemkívánatos koleszterolt és toxinokat, melyek gátolhatják szervezetünk működését.

Mi több, mivel psyllium „megduzzad” a pociban, segít a teltségérzet kialakulásában, így csökkentve a túlevés veszélyét, ami természetesen hosszú távon a súlyvesztést is jótékonyan befolyásolja.

Amit a kutatások kimutattak

Ez a rost a számos kutatás alapján nem csupán segít csökkenteni a székrekedést, hanem csökkenti a triglicerid szintet és a teljes koleszterin szintet is, míg az egészséges HDL koleszterin szintet nem befolyásolja.

ÉZrdekes módon, a bolhafű a cukorbetegek számára is előnyös lehet, mivel javítja a glükóztoleranciát. Egyelőre a kutatások még kezdeti fázisban vannak, de a társadalmunkra jellemző megnövekedett finomított cukorfogyasztás mellett a javuló glükóztolerancia egyre fontosabb lehet. A psyllium az aranyér tüneteit is enyhíti, pl. a fájdalmat és a vérzést, de az irritációs bélszindróma tünetei esetében is jótékony hatása van.

A szennyezett, “eldugult” bélcsatorna akadályozhatja az emésztés megfelelő működését. A legtöbb ember csak mintegy 15g rostot fogyaszt naponta, míg a megfelelő mennyiség több mint 25g lenne. A rostok segítik a salakanyagok gyors távozását a szervezetből, ezzel hozzájárulnak a teljes értékű egészséghez.

Érzékeny belek esetén: az útifű maghéja ideális a rostforrás azok számára is, akik a búzakorpára érzékenyek. Nyugtatja az érzékeny beleket, amit a korpa rostjai alaposan kidörzsölhetnek.

Személy szerint 3szor iszom naponta. Reggel, délbe és este, étkezések előtt egy órával. A felhasználási javaslatoknál is ezt olvastam.

Kb. 2 deci vízben oldok fel egy csapott evőkanálnyi psylliumot, jól elkeverem, és azonnal megiszom. Nem szabad megvárni, míg bezselésedik, mert az „megáll” a belekben és az ellenkezőjét érjük el vele.

Ami talán mindennél fontosabb, nincs mérgező hatása. Tehát nyugodtan fogyasztható, de napi 3 adagnál nem ajánlott több. Ellenkező esetben puffadást, gázképződést és hasmenést okozhat.

És ami talán ennél is fontosabb! 8, 30 lejért vettem, azaz 550 Ft/150 g, ennyiért megéri, nem?

Emellé ajánlanék még 12 aranyszabályt a helyes táplálék bevitelről:

1. Támogassuk a szervezet hajnaltól délig tartó tisztulási periódusát bőséges folyadékbevitellel, illetve gyümölcsök fogyasztásával! Ebben az időszakban lehetőleg gyümölcsön kívül más ételféleséget ne fogyasszunk!

2. Egyszerre egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, két gyümölcsétkezés között tartsunk legalább fél, de inkább egy óra szünetet!

3. Napi körülbelül 2 liter folyadék fogyasztása javasolt, körülbelül 2 óránkénti 2 dl-es elosztásban. Sómentes étrend mellett napi 1-1,5 literes mennyiség is elegendő, illetve a nyers gyümölcsök, zöldségek – magas víztartalmuknál fogva – beszámíthatók az elfogyasztott folyadékmennyiségbe. Étkezés előtt fél órával fogyasztott folyadék megalapozza a jó emésztést; az étkezés közben, illetve a közvetlenül utána fogyasztott folyadék viszont megzavarja az emésztési folyamatot!

4. Lehetőleg frissen facsart gyümölcs-, illetve zöldségleveket fogyasszunk! Közvetlen fogyasztásra és sütés-főzés céljára is használjunk tiszta vizet: forrásvizet, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, pí-vizet, tisztított víz. Gyógynövényekből készített teákat igyunk! (Lehetőleg egyféle gyógynövényből készítve; méz, citromlé stb. hozzáadása nélkül; testmeleg hőmérsékletűén; lassan elkortyolgatva.)

5. Használjunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező mérgező anyagok mennyisége! (A legtöbb embernek mára sajnos nem tökéletes az emésztése.) Ilyen fűszerek pl.: fahéj és szegfűszeg (gyümölcsökhöz), kömény (burgonyához), édeskömény, ánizs és pirospaprika (gabonafélékhez).

6. Nagyon fontos az alapos rágás. Rágjuk pépessé, szinte folyékonnyá az ételt! („Lassan rágsz, tovább élsz.”)

7. Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, legalább annyi alkalommal kell székletnek is a nap folyamán megjelennie.

8. „Nem jóllakni kell, hanem megelégedni!” Jóllakás: tele gyomor. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

9. Délben a gabona, este a zöldség domináljon étkezésünkben! A gabona táplál, a zöldség tisztít. (A gyümölcs frissít.)

10. Minden étkezésnél fogyasszunk nyers táplálékot is! Teljes táplálékbevitelünk legalább fele friss-élő étel legyen!

11. Étkezések között (kivéve a gyümölcsétkezést) várjunk legalább 4-5 órát!

12. Nyugodt lelkiállapotban együnk, és evés közben az evésre figyeljünk! Kerüljük a sietve, illetve a stresszállapotban történő étkezést! (Kellemes zene és gyertyafény segítheti a harmonikus étkezést.)

forrás: http://jegeskave.hu/cikkek/2010/03/10/psyllium-bolhafu-mint-egy-egyszeru-csodanoveny

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s