Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

A világ legnagyobb naperőművét építették meg a sivatag közepén. A környezettudatos tudósok remélik ezzel is kiegészítik az ország energiaigényeit.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabitól nem messze bekapcsolták a világ legnagyobb teljesítményű naperőművét, A Shams 1-et. A 600 millió dolláros költséggel felépült, két és fél négyzetkilométeres erőműben 258 ezer tükör gyűjti a sivatagban gyakorlatilag reggeltől estig állandóan állandóan tűző, felhőktől nem zavart nap sugarait, amelyek és 100 megawattnyi áramot termelnek majd (összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű blokkjai egyenként 500 megawattosak).


A tervek szerint a következő években elkészül a Shams 2 és 3 erőmű is, ezek tesznek majd annak a célkitűzésnek a megvalósulásáról, hogy 2020-ra az ország az energiaigénye 7 százalékát megújuló erőforrásokból szerezze.

Két és fél négyzetkilométeres területen fekszik az erőmű

Az erőművet 2010 nyarán kezdték el építeni, a tulaj az emirátusok-beli Masdar cég, ami állítása szerint a világon jelenleg megtermelt napenergia 10 százalékát ellenőrzi. A Shams 1-et maga a sejk, Khalifa Bin Zayed Al Nahyan avatta fel, aki azt mondta, 20 ezer otthont lát majd el árammal az erőmű, és évi 175 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolnak meg vele.

Forrás: Index/Pozitív Nap
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s