Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

7-10 százalékkal csökkenne halandóságunk a D-vitamin-hiány megszüntetésével

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne – hívta fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság a második D-vitamin nap alkalmából. A cikkünkbe ágyazott videón dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnökének tavalyi nyilatkozata is megtekinthető a D-vitamin szervezetünkben betöltött szerepéről.

A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát – olvasható az MTI-hez február 22-én eljuttatott közleményben, amely napjaink egyik legkomolyabb magyarországi népegészségügyi problémájának nevezi a D-vitamin-hiányt.

A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban tél végére. Ez komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin – ami nevével ellentétben egyáltalán nem vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag – a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, az aktív D-hormonnak a termelődéséhez járul hozzá.

Hormonszerű előanyag hiányában a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív- és érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik – írja a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság közleménye.

Gyermekkorban – a csontok fejlődése mellett – a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkori betegség megelőzéséhez is elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-pótlás – hangsúlyozza az orvostársaság. (Megjegyzendő ugyanakkor, hogy – a Metropol február 22-ei beszámolója szerint – jelenleg országszerte hiánycikk a D-vitamin, és csak március közepére szűnhetnek meg az ellátási nehézségek. A lap több fővárosi és vidéki patikában is érdeklődött, ám mindenhol azt mondták: a megrendelt mennyiségnek csak a töredékét kapják meg, hetente-kéthetente néhány dobozzal. Bedők Mária budapesti háziorvos a lapnak azt mondta, hogy a D-vitamint tartalmazó cseppet nem lehet más orvossággal helyettesíteni, mivel ez az egyetlen vényköteles, gyógyszernek minősülő termék. A többi csak gyógyhatású készítmény, amelyek dózisa nem pontos, a vitamin pedig túladagolható. Bővebben: Országszerte hiánycikk jelenleg a D-vitamin – a szerk.)

A fenti videón Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke nyilatkozik a 2012-es I. D-vitamin-nap kapcsán

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szerint a D-vitamin-hiány civilizációs megbetegedés, amelynek fő oka a megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás hiánya. Télen a beeső napsugarak olyan kevés UV-B sugárzást tartalmaznak, hogy az nem elegendő a szervezet D-vitamin-képzéséhez.

Hazánkban az első D-vitamin napot tavaly, február 23-án tartották. Ennek alkalmából – egy addig példátlan összefogás eredményeként – tucatnyi orvostársaság közös állásfoglalásban javasolta a felnőtteknek jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének a bevitelét a novembertől márciusig terjedő időszakban.

Idén a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika, a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) és a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy közösen lépjenek fel a D-vitamin-hiány súlyos egészségügyi következményeinek felszámolásáért, ki-ki a saját területén – írja az MTI.

Kapcsolódó anyagunk:

Harmadával csökkenhetne a daganatok száma a megfelelő D-vitamin-szint mellett

A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/eletmod/prevencio/het-tiz-szazalekkal-csokkenhetne-a-magyarok-halandosaga-a-d-vitamin-hiany-megszuntetesevel

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s