Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

Emésztésünkre!

Vége az ünnepeknek, a nagy családi lakomák heteinek. Kedvenc ételeinket látva sokszor nem tudunk ellenállni, ráadásul mostanában mintha a reklámok is azt sugallnák, hogy nyugodtan faljunk, mert egy tabletta beszedésével megszűnhet a teltségérzés, puffadás.


Mit gondol minderről a szakértő? A karácsonyi dőzsölés után Rábainé M. Katalin szak-
gyógyszerész látott el minket jó tanácsokkal.

Mire gondol egy gyógyszerész, ha meglátja a terülj-terülj asztalkámat?

Talán meglepő lesz, amit mondok: arra, hogy evés előtt jót tenne egy aperitif. Az ilyen típusú italokban lévő keserű gyógynövények, valamint az alkohol hatására ugyanis a gyomornedv és egyéb emésztőnedvek működésbe lépnek, ezáltal könnyebben emésztjük meg a gyomrunkba kerülő ételt. De hasonló hatást vált ki a kinint tartalmazó tonik is, vagy az olyan gyógynövényes emésztésserkentő szerek, amelyekben például tárnics, ezerjófű, vidrafű, fehérürömfű, cickafarkfű, gyermekláncfű vagy angyalgyökér van.

Ha egy étvágygerjesztővel kezdjük az evést, megkönnyítjük szervezetünknek az emésztést, de még ezután is előfordulhat, hogy pukkadásig esszük magunkat. Mi okozza ekkor a kellemetlen érzést, és mit tehetünk ilyenkor?

Annak, hogy rosszul érezzük magunkat, több oka lehet. A legtöbb vény nélkül kapható szer kombinált, vagyis többféle kellemetlen tünetet enyhítésére alkalmas, többféle hatóanyagot tartalmaz. A megfelelő szer kiválasztásához érdemes a gyógyszerész segítségét kérni, mert egyes hatóanyagok nem alkalmazhatóak bizonyos betegségek mellett. Például a túl zsíros ételek elfogyasztása miatt érzett rosszullét enyhítésére használt epesav tartalmú szereket nem lehet szedni epevezeték-elzáródás vagy hepatitisz esetén. Az epesav tartalmú szerek segítségével felgyorsul a zsírcseppek emésztése, ezáltal csökken a teltségérzet. Az ilyen szerek jók epekő vagy epehólyag-gyulladás ellen is, mert csökkentik a pangást az epehólyagban. Az epetermelést serkenti a mentol, a retek és a glaubersós ásványvizek is. A kurkuma, orvosi füstike, a magnézium-szulfát (keserűsó) pedig az epe epehólyagból történő ürülését serkenti. Ha azért vagyunk rosszul, mert többet ettünk annál, mint amennyit emésztőenzimeink segítségével meg tudunk emészteni, akkor a kívülről bevitt enzimek – pankreatin, a zsírt bontó lipáz vagy a fehérjét bontó proteáz – tudják elvégezni azt a feladatot, amire szervezetünk magától már nem lenne képes. Ha nagyon sokat ettünk egyszerre és gyomrunk nagyon megfeszül, akkor az is előfordulhat, hogy a bél simaizomzata begörcsöl. De bél- és gyomorgörcshöz vezethet az is, ha a megemésztetlen étel irritálja a bélfalat. A papaverinszármazékok mellett az atropinszármazékokat használhatjuk, ezek a simaizmok ellazításával jól csökkentik a görcs okozta kellemetlen érzést. Az atropint szerteágazó hatása miatt viszont nem használhatja az, akinek magas a szemnyomása vagy glaukómája van, továbbá ellenjavallott prosztatamegnagyobbodás és bizonyos szívritmuszavarok esetén is.
„Hozhatom a velőskoncot, nagyságos uram?

– Valóban, – mondá a vendég, miután bajuszát előbb jobbról balra, majd balról jobbra, végre fölülről lefelé megtörülgette az asztalkendővel. – Csak arra akarom figyelmeztetni Vendelin barátom, hogy kenyérszeleteket pirítsanak hozzá, mert ilyesmihez a zsemlye nem egészen alkalmas. És forró legyen, mint a babám szíve!”

(Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek!)
Sokan szenvednek a gázképződés vagy a gyomorégés kellemetlen tüneteitől. Ezeket hogy enyhíthetjük?

A gázképződésnek nagyon jó ellenszere a szimetikon nevű szilikonolaj, amely eléri, hogy a gyomorban lévő gázbuborékok kisebbek legyenek. Mivel ez nem kémiai úton hat, nem kötődik a bélbolyhokhoz és nem szívódik fel, csak a buborékokra hat, nincs mellékhatása. Csecsemőktől kezdve a terhes nőkön át mindenki szedheti. A puffadás megszüntetésének másik hagyományos módja a szélhajtás, erre alkalmas a kömény, édeskömény, boróka és angelika, amelyek illóolajok és teák formájában alkalmazhatók. A túlzott savtermelésnek nem biztos, hogy a nagy mennyiségű étel elfogyasztása az oka, az erre hajlamosak tapasztalhatják máskor is. Mivel a tünet hátterében akár reflux vagy fekély is állhat, tanácsos kivizsgáltatni magunkat. Az orvos az okok tisztázása után felírhat gyomorsavcsökkentőt, de sokat segíthetnek a tüneti kezelésben a vény nélkül kapható savközömbösítők, amelyek kémiailag elbontják a savat. Erre használták régen a szódabikarbónát, de mivel ez lúgosítja a vért, felboríthatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ezt ma már elavultnak tekintjük. Vannak ún. nem szisztémás hatású savközömbösítők – alumínium-, kalcium- és magnézium-sók –, amelyek nincsenek hatással az egész szervezetre, súlyos veseelégtelenség esetén azonban nem használhatók.

Betegség jele vagy természetes, ha rosszul leszünk nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása után?

Persze vannak, akiknek krónikus emésztési betegségük miatt kell jobban odafigyelni, hogy mit és mennyit esznek, de minden embernél létezik az a mennyiség, amivel már nem bír mit kezdeni a szervezete. Ezt nevezik dömping-szindrómának. Az az érdekes, hogy ez a tünetegyüttes akár kis adag ételnél is kialakulhat, ha valaki annál jóval kevesebbhez van szokva. Több olyan tragikus eset történt például a második világháború után, amikor a fogságból vagy frontról hazatért túlélők meghaltak, vagy legalábbis nagyon betegek lettek az első nagyobb adag ételtől, amihez hozzájutottak.

A gyógyszertudomány tehát megtalálta a megoldást, hogy akkor is jól érezzük magunkat, ha túlettük magunkat? Nem számít, ha többet is ettünk a kelleténél, mert majd a savközömbösítők, puffadás elleni szerek és enzimek megoldják a problémát?

Ha egy kiadós étkezés után mozdulni sem tudunk és egyre rosszabbul érezzük magunkat, akkor ezek valóban sokat segíthetnek. Hiszen, ha szervezetünk magától már nem tudja feldolgozni a bevitt tápanyagot, akkor csak szenvednénk, vagy hányás vagy hasmenés lenne a vége. De a szervezet természetesen nem véletlenül tiltakozik. A jelekre nyilván oda kell figyelni. Akkor járunk legjobban, ha mértékletességgel előzzük meg a panaszokat és odafigyelünk a mennyiségre és a minőségre egyaránt. Hiszen, ha rendszeresen emésztéssegítő szerekkel oldjuk meg a problémát ahelyett, hogy visszafognánk magunkat, akkor előbb utóbb a plusz kalóriabevitel miatt alakulhatnak ki egészségügyi panaszaink.

Szerző: Maul Ágnes

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s