Kereszt Magazin – ahol mindent megtalál

Hogyan rakjuk el a fűszereket télidőre?

2014. 09. 04. Dr. Bálint György 6

Hogyan rakjuk el a fűszereket télidőre?

A kertben megtermelt vagy a természetből begyűjtött fűszernövények ízét egészen másnak érezzük, mint a vásároltét. Néhány praktika a gyűjtéshez, szárításhoz, elrakáshoz.

A fűszernövények ősidők óta fontos elemei az ember étkezésének. Ezeknek a növényeknek valamelyik része (magja, virága, termése, leveles hajtása, hagymája, gyökere) tette ízletesebbé, illatosabbá, zamatosabbá, kívánatosabbá már az ősember által elejtett vad és a kihalászott vízi állat húsát, a mezőkön, réteken és erdőkben összegyűjtött étkeket. A továbbiakban a kertekben termelt fűszernövények szezon végi betakarításáról és tárolásáról lesz majd szó.

A fűszerek már a klasszikus, római irodalomban is helyet kaptak: Cato (Kr.e. 111-57) a De agricultura című könyvében részletesen beszámol az ánizs, a kapor, a koriander és kakukkfű termesztésével kapcsolatos tudnivalókról és Ázsiából, Észak-Afrikából már a középkorban sokféle, igen drága „fűszerszám” került az európai országok előkelőségeinek az asztalára. A köznép viszont a természetben talált értékes fűszernövényeket gyűjtötte be és használta fel étkeinek elkészítéséhez. Lippai János a Posoni kert c. könyvében mintegy 20 olyan fűszernövényt ír le, amelyek az ország területén minden nehézség nélkül megtermelhetőek. Mi is írtunk ezekről korábban >>

Nagy kosárral

Luxus-fűszerek

Ennek ellenére egyes fűszerek még sokáig luxusszámba mentek: a jobb élelmiszer-boltokon a „fűszer-és csemegebolt” felírat díszelgett. Különös, hogy a második világháború utáni években szinte teljesen kiveszett a fűszerkultúra, a vendéglátó üzemek szinte csak három fűszert ismertek: a sót, a borsot és a paprikát, de az utóbbi fél évszázadban ismét felvirágzott a hazai termésű fűszerek használata, igaz, hogy egyidejűleg sokféle import-fűszer (bors, citrom, kömény, szegfűszeg, babérlevél, chili, curry) is forgalomba került.

Mit kívánnak és mit nem szeretnek a fűszernövények?

A fűszernövények kedvelik a napos, meleg, védett helyet, de nem kívánnak sok vizet és tápanyagot, a betegségek és a rovarok is ritkán tesznek kárt bennük, ezért akár az ablakládában is el lehet kezdeni a termelésüket oly módon, hogy a muskátli közé egy-egy bazsalikom tövet ültetünk. Létezik piros levelű bazsalikom is, amely még szebben díszíti a környezetet.

A reggeli órákban kell szedni!

A fűszernövények többségének betakarítását augusztus első felében célszerű elkezdeni. A legtöbb hasznos anyagot (illóolajat, glikozidot, ásványi anyagokat, vitaminokat, szerves savakat, zsírokat) a virágos hajtások tartalmaznak. Ezeket lehetőleg a reggeli órákban, a harmat felszáradása után kell levágni, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot.

Hogyan szárítsunk?

A hajtásokat kis csokrokba kötjük össze és fejjel lefelé felaggatjuk szellős, árnyékos, védett helyre, ahol egy hét alatt megszáradnak. Zárt helyen és tűző napsütésen nem célszerű a szárítást végezni!

Fellógatva

Csak módjával morzsoljunk!

A megszáradt “herba” hajtásáról a száraz leveleket lefosztjuk és kissé megtörjük. Ezt azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a porból az értékes anyagot rövidesen leépülnek, szétesnek! Fűszernövények szárítása képekben >>

Üvegben érdemes tárolni

Az így elkészített anyagot a legcélszerűbb jól zárható fedelű befőttes üvegbe tölteni és egyenletes klímájú, hűvös, szellős, mérsékelten világos kamrában elhelyezni a téli és jövő tavaszi felhasználásig. Minden üvegbe csak egyféle fűszeranyagot töltsünk, és az edényt lássuk el felirattal!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s